Kek Coklat Basah Tanpa Butter

Salam to all readers…


Okay! Memandangkan tuan punya blog blue pinky girl nea gemarkan makan kek coklat moist, jadi kali nea nak kongsi plak satu resepi baru. Resipi kali nea tak mengunakan butter mahupun tepung berpenaik sendiri. Shima dah buat dah masa cuti semester ke tujuh dulu. Biasalah duk kat umah daripada duk goyang kaki aje, baik tambahkan lemak dibadan sekali. Hahahaa…

Godek punya godek, Shima jumpa ada satu blog nea nama LinaPg. Akak nea pandai buat kek dan jugak macam2 jenis pencuci mulut mahupun lauk pauk. Tapi resipi akak tue dalam bentuk ukuran berat. Yang sedihnya kat umah shima tak de alat penimbang. HuhU.. Nak kena belilah kali nea. Jadi usaha lh jugak tuk cari tukaran unit gram kepada cawan. Nah! Nea resipinye, yea… ^_^


Bahan-bahan (untuk kek):

¼ cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 tin susu sejat
1 cawan minyak sayuran/ minyak masak
1/2 cawan susu pekat
4 biji telur gred A
1 1/4 cawan tepung gandum *diayak
1 sk soda bikarbonat
1 sk serbuk penaik


Bahan-bahan tuk topping:

1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sb minyak sayuran/ minyak masak
sedikit esen vanila
* masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. panaskan di atas api yang sederhana. kacau sehingga berkilat. blh buat ikut citarasa tahap kemanisan masing2. shima suka pahit2 cket =)

Campurkan serbuk koko, gula pasir, minyak sayuran, susu pekat kedalam periuk dan masak di atas dapur dengan api yang sederhana. Kacau sehingga adunan sebati dan tak perlu sampai menggelegak. Oh, ya! Sebelum tue, campurkan tepung gandum, soda bikarbonat dengan serbuk penaik sebelum diayak, yea! Dilain bekas, pukul keempat2 telur sehingga berbuih dan gebu. Dah gebu putih telur tue, barulah dimasukkan adunan tadi dan selangi pukulan dengan memasukkan campuran tepung tdi sedikit demi sedikit. Kacau rata. Nak senang, pakai hand whisk. Tak dealah leenguh tangan tue nak mengacau aja kejenyer.. Hehehe..

Ok, dah setel. Masukkan adunan tadi tue kedalam loyang mahupun bekas2 kecil yang comel2 kedalam kukusan. Tapi pastikan dah panaskan siap2 kukusan tu. Kukus selama 50minit. Nak bakar pun boleh. Tapi dengan suhu 160 degree celcius mahupun mengikut kesesuaian oven masing2. 

Dalam pada tue, nak tahu samaada kek da masak ke belom, cubalah cucuk sidikit dengan garfu mahupun lidi. Kalau lidi tue basah berair, maknanya belum masak lagi lah tuh. Kalau dah masak biasa nya akan tinggal sedikit sisa kek pada lidi tue. Maklumlah.. Dah namanya kek coklat basah...  

Dah siap tue, bolehlah sejukan terlebih dahulu dan kemudian barulah dicurahkan dengan topping coklat tadi dan chocolate rice. Siap tuk di makang bak orang ganu oyak. Hehehe...



*gambarnya nanti shima aada masa baru shima upload, yea. seronok masak nea kalau ada yang tukang habiskan. hehe..selalunya adik shima lah yang jadi mangsa ^_^

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...